donderdag 11 oktober 2012

James Bond-liedjes


50 jaar James Bond, dat betekent een halve eeuw Bond-liedjes! Deze week werd bekend dat Adele de titelsong zingt voor Skyfall, de nieuwste Bond die binnenkort in première gaat. Een keur aan artiesten ging haar voor, van Madonna tot Duran Duran. Maar wat zijn de beste Bond-liedjes? De top 5:
Het orkest begint zachtjes maar dreigend. Een twangend surfgitaar valt in: dum di-di dum dum. En dan, na 40 seconden, triomfantelijke blazers: pada páda papádaaa! Welke acteur 007 ook speelt, het ijzersterke thema van de Bond-films is altijd van de partij. Monty Norman componeerde het deuntje voor Dr. No en ontvangt er sinds 1962 de royalties voor. Maar het was John Barry die het arrangement maakte dat zo beroemd werd. Barry bleef tot 1987 de huiscomponist van de James Bond-reeks. Hij overleed in 2011.

Paul McCartney trekt zijn hele trukendoos open voor de titelsong van de achtste Bond-film. Het liedje begint als een Let It Be-kloon met rustige piano en zang. Maar dan ontploft het orkest: "Live and let die, boem boem!" Een nerveus instrumentaal stukje volgt, waarna McCartney omschakelt naar een ontspannend reggae-deuntje. Om vervolgens weer van voren af aan te beginnen. Voor Live And Let Die werkte Macca voor het eerst in vier jaar weer samen met Beatles-producer George Martin.

Al in de eerste maten is de hand van John Barry hoorbaar. Het orkest zet vragend in, de blazers geven schetterend antwoord: poeah poeaaah poaah! Dan zingt Shirley Bassey over de schurk uit deze Bond-film: "Goldfinger, he's the man. The man with the midas touch. The spider's touch". Met haar sensuele en krachtige stem is ze geknipt voor het nummer. Bassey is de enige artiest die drie keer een Bond-liedje heeft gezongen. In 1973 werd ze gevraagd voor de titelsong van Diamonds Are Forever en in 1979 voor Moonraker. Maar het succes van Goldfinger overtrof ze er niet mee.

Dit nummer uit The Spy Who Loved Me is een ballad die vooral over de seksuele prestaties van onze filmheld lijkt te gaan: "Nobody does it half as good as you, baby you're the best". Voor het eerst was een Bond-liedje niet vernoemd naar de titel van de film. Carly Simon, destijds vooral bekend van You're So Vain, scoorde er een grote hit mee. Het werd later gebruikt in verschillende andere films, waaronder Mr. & Mrs. Smith en Bridget Jones Diary: The Edge Of Reason.

Quantum Of Solace is de eerste Bond-film met een duet als titelsong. Het liedje heeft alle ingrediënten van een klassieker: een spannende orkestratie, John Barry-achtige blazers en een onheilspellend gitaarloopje, opgediend met een moderne twist. Toch werd Another Way To Die geen écht grote hit. Misschien was de combinatie Jack White (van de White Stripes) en r&b-diva Alicia Keys iets te exotisch. Dat vonden de Bond-producers achteraf blijkbaar ook: voor de nieuwe Bond-film Skyfall is Adele een veiliger keuze.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten