donderdag 13 september 2012

Dylan covers


The Jimi Hendrix Experience – All Along The Watchtower

Zonder twijfel de bekendste Dylan-cover aller tijden, en zeer waarschijnlijk de beste. Alleen al het overdonderende intro blaast je van je sokken. Ook de meester zelf vindt de uitvoering van Hendrix superieur aan zijn eigen versie. In de liner notes van de verzamelbox Biograph schrijft hij: “Als ik het zing, voelt het op de een of andere manier als een ode aan Hendrix”. Dylan heeft All Along The Watchtower meer dan 2 duizend keer live gespeeld, vaker dan welk ander liedje ook. 



Adele – Make You Feel My Love (album)

Toen Adele voor haar debuutalbum nog een laatste liedje zocht, kwam haar manager met Make You Feel My Love op de proppen. Ze zet het zo overtuigend neer, dat veel mensen geloven dat het van haarzelf is. Een hele prestatie voor een meisje van 19. Make You Feel My Love komt van Dylans glorieuze come-back album Time Out Of Mind uit 1997. De uitvoering van Adele werd in Nederland een top 10-hit na een optreden in de show van Paul de Leeuw.



3 Girl From The North Country – Eels

Een piano, een cello en de getergde stem van Eels-zanger Mark Everett, meer is niet nodig voor deze bloedstollende cover van Girl From The North Country. Het nummer staat op het fenomenale live-album Eels With Strings: Live At Town Hall. Dylan nam het liedje twee keer in de studio op: in 1963 (voor The Freewheelin’ Bob Dylan) en in 1969 als duet met Johnny Cash (voor Nashville Skyline). Op die laatste plaat zingt Bob met een merkwaardige crooner-stem, destijds voer voor geruchten dat de echte Dylan bij een motorongeluk om het leven zou zijn gekomen.



Diana Krall – Simple Twist of Fate

Afgelopen januari verscheen Chimes Of Freedom, een album met vier cd’s vol Dylan-covers, ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van Amnesty International. Het is een eerbetoon aan de maestro door een indrukwekkende reeks van bekende en minder bekende artiesten, van Maroon 5 tot Patti Smith. Jazz diva Diana Krall is een beetje een vreemde eend in de bijt, maar snoert iedere Dylanfan de mond met een ontroerende versie van Simple Twist Of Fate. Het liedje komt van Blood On The Tracks, een van Dylans beste albums.



Bryan Ferry – Knockin' On Heaven's Door

Een van de artiesten op Chimes Of Freedom (zie hierboven) is Bryan Ferry. De Roxy Music-zanger nam al eerder nummers van Dylan op, en vulde er zelfs een heel album mee: Dylanesque (2007). Hoewel de gepolijste stijl van Ferry niet lijkt te passen bij het werk van His Bobness, is het een verrassend sterke plaat. Knockin’ On Heaven’s Door doet de krijsende versie van Guns ’n Roses snel vergeten. Dylan schreef het nummer voor de soundtrack van de film Pat Garett and Billy The Kid, waarin hij ook als acteur te zien is. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten